26 Sept 2014

Skadedjur i Yllet och Hur De Bekämpas

Bloggen har flyttat och detta inlägg finns nu HÄR.

18 comments:

  1. Jag vill hurra och klappa händerna.
    JÄDRAR vad bra!!!
    Tack Vix och Sarah.

    / Maria

    ReplyDelete
  2. Jag är glad att så många ställer upp och bidrar med sina kunskaper :)

    ReplyDelete
  3. Vill tillägga en sak jag glömde nämna - ängrar struntar fullkomligt i avskräckande doftsaker som lavendel. Det är bara mot mal som sådana huskurer kan ha effekt.
    /Vix.

    ReplyDelete
  4. Superbra skrivet med bilder och allt, men jag undrar om inte larvera har hamnat på fel ställe. I alla fall verkar det som att beskrivningen på mattängerns larv stämmer mer överens med bilden på den vågbandade...

    ReplyDelete
  5. Hmm... Kia, jag är ju ingen entymolog, så du kan mycket väl ha rätt! Men jag har dubbelkollat med både beskrivningar och mina anteckningar från skadedjurskursen jag gick och det är just de korta knippena med pilborst bak som ska känneteckna Anthrenus verbasci, medan Attagenus woodroffei (vågbandad) ska ha en lång borstpensel. I boken "Ängrar - finns dom?" är det just förekomsten av pilborstknippen kontra borstpensel som skiljer (alla) Anthrenus-arterna från Attagenus-arterna (och formen på larven; kort och tjock kontra längre och spolformad).

    ReplyDelete
  6. Kan man kanske få lite mer exakt info om värmebehandling? Jag tänkte gå igenom mitt garnförråd för skärhetsskull.

    Effekt och tid i micro?
    Grader och tid i ugn?

    Hur är det med blandgarner, ull och annat material?

    Tack för superbra tips!!

    //Jennie

    ReplyDelete
  7. Mikron har jag själv aldrig använt; det tipset har jag fått av en bekant, men jag skulle gissa högsta effekt i nån minut. Syftet är ju att få kryp och ägg att...eh...koka...

    Vad det gäller ugn så skulle jag säga minst 30 minuter på 100 grader. Testade härom dagen och ängerlarven var död efter 10 min. i 100 grader (ja, jag är elak och hård när det gäller skadedjur i textil), men det är bra att ta i lite extra - värmen ska ju hinna tränga igenom ordentligt i hela materialet.

    Skadedjur går gärna på blandmaterial och ibland även på material som de enligt konstens alla regler inte borde kunna överleva av. Ängerlarven jag stoppade i ugnen hittade jag t.ex. på ett helbomullstyg medan ylle som låg bredvid var fritt från besök.

    Syntetmaterial kan ju smälta vid höga temperaturer, men 100 grader i ugnen brukar inte vara några problem, så länge det inte ligger emot metall. Eller grillelement...

    ReplyDelete
  8. Hej! Tack för en jättetrevlig och informativ sida.

    Hur är det med kemtvätt? Tar det död på mal?

    Mvh Johan

    ReplyDelete
  9. Hej! Tack för de mest seriösa råden Google kan uppbringa ! Jag har just upptäckt klädmal. Eller rättare sagt hål från samt hylsorna/kokongerna. Nu undrar jag hur svårbehandlade den är (7 dagar i minus 20 eller flera timmar i 70 grader gäller väl de härdigaste arterna)

    ReplyDelete
  10. Tack för ett mycket bra inlägg! Kan nu konstatera att larven jag hittade i en klädpåse mycket riktigt var en pälsänger. Trodde det skulle räcka att hänga ut kläderna över natten (-15 grader ikväll), men efter att ha läst ditt råd blir det nu tvätt och torktumling istället. Tack igen!

    ReplyDelete
  11. Jättebra information. Tack så mycket. :)

    ReplyDelete
  12. Hej!
    Här hittade jag pälsänger laver i kök, på golv under köksluckor/skåp/bänk.
    Så vi började flytta spis för att städa bort laver, fick vi en chock att det låg tusental döda larver där. Vi är nyflyttade i radhuset, fd ägare hade tydligen inte städat på flera flera år :/
    Det fanns en del levande larver som åt matrester samt massssor döda laver. Jag överdriver inte, men det var hemskt så många!

    I våra kläders platser finns inga pälsänger, bara i kök.
    Undrar om det är rätt insekt jag misstänker? Eller kan det vara en annan? Det ser likdan ut som en pälsänger fast något ljusare.

    Vi ska snart renovera kök, allt ska ut och kastas.
    Bör jag införa nån giftig bekämpningsmedel först?


    Skulle vara tacksam för råd och tips ❤️

    ReplyDelete
  13. Det finns en liknande skalbagge som heter fläskänger, i köket är det sannolikt denna.

    ReplyDelete
  14. Generellt skulle jag säga att så fort det kryllar av någon form av insekter i hus och hem ska man kalla in experter. De flesta fastighetsägare har avtal med någon skadedjursbekämpningsfirma. Är man egen husägare kan man kolla med sitt försäkringsbolag om de rekommenderar någon speciell firma; annars får man kontakta valfri seriös skadedjursbekämpare. I kök rör det sig ofta om fläskängrar eller silverfiskar som gillar matrester framför textil. Att sanera ett litet skadedjursangrepp i reenactmentyllet klarar man för det mesta av på egen hand; när det rör sig om stora mängder av etablerade kryp i hemmet - ta hjälp av proffsen!

    ReplyDelete
  15. Jag hittade larver från pälsängrar i några stallkläder i garderoben. De är tvättat i 60 oc ligger i plastbackar. Men hur gör jag med alla ridstövlar, ridskor, hjälmen och säkerhetsvästen? Inget som syns på dem men undrar om man kan ställa detta i frysbox? Räcker det med -20 i 1-2 veckor då? Samma fråga med ryggsäck och läderväska... tacksam för svar!

    ReplyDelete
  16. Vilken ypperlig sida! Jag arbetar med mattrenovering och är väldigt försiktig när det gäller att få in odjur i min atelje som har så mycket garner. Misstänkta mattor placeras i en frysbox avsedd endast för ändamålet. Nu får jag in en jättestor salsmatta med malangrepp och då blir det försök med bastu. "Några timmar" i +80° om mattan inte är hårt packad? Detta bör räcka?

    ReplyDelete
  17. Jätte bra skrivet med att jag sliter som jag vet inte vad. Jag gått igenom mycket och har ett utrymme kvar - klädkammaren. Det gäller att ligga ett steg före och inte tro att detta händer inte mig. Även läs på!

    Nu har zip påsar kommit men de finns inte ännu i de större storlekarna som 6- 10 L i Sverige ännu. De är super att förvara det som en är rädd om, tex cosplay och lajv. För de går inte alltid att tvätta eller värmebehandla.

    Garner och tyger, ska frysas, värmebehandla när de kommer innanför dörren. Många tyger går att tvätta innan man syr.

    Plastlådor ska jag faktiskt köpa till mina garner och tyg. Även förvara delar av linneskåpet, det som inte används.

    Det räcker nu, med en cosplayare och garnnörd som fått mal.

    ReplyDelete
  18. Jag kan rekommendera en ångtvätt också. Då kan man spruta in ånga under lister och döda både larver och ägg.

    ReplyDelete

Kom gärna med frågor eller kommentarer.