15 Aug 2016

Klädvård Efter Event

Du har varit på Medeltidsveckan eller ett annat längre event, eller kanske är det slut på säsongen. Förhoppningsvis har du haft det fantastiskt. Dags för den mindre roliga uppgiften att rengöra och lägga undan dina medeltidskläder. Rengöring är viktigt för att undvika att smuts fräter på tyget och gör det skört, och för yllekläder är det ett preventivt sätt för att hålla skadedjur borta. Så hur ska du göra?

Till att börja är det en bra idé att se över kläderna - behöver de lagas? Bättre att göra det nu innan eventuella hål blir större i tvätten.

Linneplagg
Ofärgade linneplagg kan med fördel läggas i blöt några timmar innan du ska tvätta dem, för att lösa upp eventuella fläckar och ge dem en bättre chans att bli riktigt rena. Efter blötläggning kan du slänga in dem i tvättmaskinen på max 60 grader. Undvik om möjligt centrifugering. Torktumla inte! Hängtorka plaggen, gärna ute – då kan solen få en chans att bleka dem lite. Här finns mer information om linnetvätt.

Har du fått fläckar av svett så kan du ha i galltvål i blötläggningsvattnet och om du vill även i tvättmaskinen. 

Har du fått gul-brun-orange-rosa fläckar efter solkräm (elände!) så är det knepigare, de är svåra att få bort. Här är två vita småbarnskjortor som har stora blaffiga fläckar efter solkräm, ett vanligt öde för skjortor, särkar och huvuddukar. 


Till skillnad från vanliga svettfläckar är de ju inte ens medeltida. Vanligt tvättmedel fungerade inte och även galltvål gick bet. Men här är en metod som kan vara värd att prova.

För en småbarnskjorta, eller 1-2 huvuddukar:
3 dl varmvatten (inte över 60 grader)
2 msk citronsyra
1 msk YES handdiskmedel

Rör ihop vatten, citronsyra och YES i en ren skål. Lägg i linneplagget, låt det blötas igenom ordentligt. Räcker inte citronsyrablandningen så gör mer. Det behöver inte täcka plagget helt, men plagget ska inte få tillfälle att torka någonstans.


Låt stå över natten och tvätta sedan som vanligt. Förhoppningsvis får du ett så här bra resultat: skjortan till vänster har legat i citronsyrablandning innan tvätt, den högra har det inte.


Har du provat den här metoden? Berätta gärna hur det fungerade för dig, jag vill veta!

Ylleplagg
Ylleplagg behöver som regel tvättas väldigt sällan. Är de normalt smutsade så räcker det att hänga ut dem på vädring några timmar eller någon dag, gärna i fuktigt väder men inte i direkt regn. Galgar är att föredra, men hellre på tvättlina än inte alls.


Är fållen lerig så låt den torka ordentligt. Du kan sedan smula sönder och borsta bort den torkade leran. Vatten kommer bara att göra det värre.

Har du fått enstaka fläckar så punkttvätta där det behövs. Var försiktig så att du inte gnuggar ytan så att tyget filtar sig. Feta fläckar kan tvättas bort med ylletvättmedel, till exempel Y3.

Är dina kläder riktigt smutsiga så är en försiktig tvätt i handfat eller badkar ett alternativ. Tvätta med bara vatten eller ulltvättmedel. Använd ljummet vatten och svischa runt plagget försiktigt. Gnugga inte för då kan det filta sig, och lyft inte det dyvåta plagget, då kan det töja sig. Byt tvättvatten vid behov. Krama försiktigt ur så mycket vatten som du kan efter tvätt, vrid inte. Lyft upp plagget hopsamlat till en lös boll, så att det inte får en chans att töja sig, särskilt viktigt på klänningar som blir väldigt tunga när de är blöta. Låt plagget torka så plant som möjligt, på tvättställning eller lagt över flera linor i torkrummet. Du kan rulla in plagget i handdukar för att få ut så mycket vatten som möjligt innan torkning.

Förvara de ordentligt torra ylleplaggen i tättslutande plastlådor eller vacuumpåsar för att hålla borta skadedjur. Kan eller vill du inte det så häng dem luftigt, på en plats där du kommer att röra vid dem ofta, det minskar risken för skadedjur. Är olyckan framme, eller du vill läsa mer om hur du undviker skadedjur i yllet så kan du läsa om det här.

Småbarnsskjortorna igen, bara för att det är en tydlig bild.

Vad har du för rutiner på klädvård efter event? Har du några bra knep för fläckborttagning eller andra bra tips? Berätta!

2 comments:

  1. Tack för bra råd! Jag har märkt att man kan hitta intressanta anvisningar för klädlagning i sömnadsböcker från tiden innan kläder blev en slit-och-släng-vara. T.ex. Svea Fredricssons "Handarbetsboken" (Wezäta förlag 1963; första upplagan kom 1948). Hon skriver att hålet klipps trådrakt och lappen på samma ledd, med 2-3 cm sömsmån på varje sida. Hålet jackas snett i hörnen och sömsmånerna tråcklas mot avigan. Lappen viks så den precis passar i hålet, sömsmånerna tråcklas mot avigan och sen sys lappen fast från avigan med små kaststygn. Mycket prydligt. För "tvättkläder" (=linne) pressas sömsmånerna utåt från lappen, och lappens sömsmån fållas mot plagget (det blir alltså en fällsöm). Lappen ligger på baksidan av plagget, vilket ger lagningen så liten och diskret som möjligt fast sömmen är stark. När man viker in sömsmånerna på lappen blir ju hörnen klumpiga av de flerdubbla lagren, men det syns inte när lappen sitter på avigsidan. För ylleplagg skrev boken att man skulle kasta över sömsmånerna var för sig och pressa isär dem.

    Middelaldercentrets tekstilblog har ett inlägg med bra bilder på snygg och ful lagning i ett ylleplagg, http://mctekstilblog.blogspot.se/2015/09/lapper-og-andre-rerarationer.html

    ReplyDelete
  2. Upptäckte idag att jag har massa svarta sotfläckar från Visby med mig hem, har du några bra tips på hur man får bort dem?

    ReplyDelete

Kom gärna med frågor eller kommentarer.