15 Aug 2016

Klädvård Efter Event

Bloggen har flyttat och detta inlägg finns nu HÄR.

2 comments:

  1. Tack för bra råd! Jag har märkt att man kan hitta intressanta anvisningar för klädlagning i sömnadsböcker från tiden innan kläder blev en slit-och-släng-vara. T.ex. Svea Fredricssons "Handarbetsboken" (Wezäta förlag 1963; första upplagan kom 1948). Hon skriver att hålet klipps trådrakt och lappen på samma ledd, med 2-3 cm sömsmån på varje sida. Hålet jackas snett i hörnen och sömsmånerna tråcklas mot avigan. Lappen viks så den precis passar i hålet, sömsmånerna tråcklas mot avigan och sen sys lappen fast från avigan med små kaststygn. Mycket prydligt. För "tvättkläder" (=linne) pressas sömsmånerna utåt från lappen, och lappens sömsmån fållas mot plagget (det blir alltså en fällsöm). Lappen ligger på baksidan av plagget, vilket ger lagningen så liten och diskret som möjligt fast sömmen är stark. När man viker in sömsmånerna på lappen blir ju hörnen klumpiga av de flerdubbla lagren, men det syns inte när lappen sitter på avigsidan. För ylleplagg skrev boken att man skulle kasta över sömsmånerna var för sig och pressa isär dem.

    Middelaldercentrets tekstilblog har ett inlägg med bra bilder på snygg och ful lagning i ett ylleplagg, http://mctekstilblog.blogspot.se/2015/09/lapper-og-andre-rerarationer.html

    ReplyDelete
  2. Upptäckte idag att jag har massa svarta sotfläckar från Visby med mig hem, har du några bra tips på hur man får bort dem?

    ReplyDelete

Kom gärna med frågor eller kommentarer.