6 May 2013

Hår och Huvuddukar

Har du inte läst Introduktion till Medeltidskläder så rekommenderar jag att du först gör det. Detta inlägg bygger på introduktionen och du kommer att missa en hel del mycket viktig information om du inte läser det. Även inlägget om Kvinnors Kläder kan vara bra att läsa.

Nästan alla vuxna kvinnor under medeltiden hade någon form av huvudduk eller slöja. De varierade i utseende beroende på modet, ekonomin och geografisk plats, från enklast tänkbara form till mycket avancerade. De flesta kvinnor hade troligtvis huvuddukar i linne eller hampa, men även slöjor i siden eller kanske i tunt ylle kunde användas. Det vanligtvis vita tyget i dukarna visade på ekonomiska möjligheter att byta och tvätta dem ofta. Vilken frisyr som bars under huvuddukarna påverkade den färdiga uppsättningens utseende, så det kan vara en bra idé för dagens medeltidare att ha en tidsenlig frisyr. 

Österrike, 1330-talet.

Många tycker att det är svårt att sätta upp håret och att få huvuddukarna att sitta snyggt. Eftersom det ibland kan vara lättare att förstå ett sammanhang när det är levandegjort kommer nu en presentation av hur jag och ett par av mina väninnor brukar göra med vårt hår och våra huvuddukar. Vi håller alla på med det sena 1300-talet, så är din dräkt från en annan tid får du titta på medeltida bilder för att se hur det såg ut då. Lite tips och inspiration kanske du kan få av det här inlägget i alla fall. 

I heliga Birgittas klosterregler står det hur nunnorna skulle sätta upp sina huvuddukar:

”Howdh bonadhin skal wara Een hwifw som skal gange kring um ænnit Oc kynnerer Swo ath æntlitith en deel hyls Oc ændane aff hwifuenom skulu samen føghias j nakkanom medh Enne naal Ofuer then hwifuen skal sættes wil af swarto læripte hulkit fæstas skal medh treem naalom ath thet skuli ey aff skridha Een vidhir æntlitith Oc twa vid badhin øronyn”

Lite grovt (jag är verkligen ingen språkvetare) kan det översättas så här till modern svenska:

Huvudbonaden skall vara [någon sorts tygstycke] som skall gå runt pannan och kinderna, så att ansiktet delvis döljs. Ändarna av tyget ska hållas samman i nacken med en nål. Över duken skall en slöja av svart lärft fästas med tre nålar så att den inte faller av; en vid pannan och en vid vart öra.

Nu finns det inte så många andra handböcker från medeltiden som beskriver hur man satte upp huvuddukar, så detta är bara kvalificerade gissningar som eventuellt kan komma att ändras i framtiden om mer information blir tillgänglig.

Grunden för nästan alla medeltida kvinnofrisyrer är mittbena och flätor. Under större delen av 1300-talet var det modernt att sätta upp flätorna i kringlor eller bullar över öronen, eller som en krans runt huvudet, eller bara längs bakhuvudet. 

 Romance of Alexander, 1338-44.

Vad som kan kännas ovant med medeltida frisyrer är att flätorna som regel sitter vid tinningarna, framför öronen, något som ser riktigt löjligt ut tillsammans med moderna kläder. Till 1300-talskläder ser det (när flätorna är uppsatta) oftast riktigt bra ut. För att citera det ovan nämnda inlägget Kvinnors Kläder: ”Hur fånig en medeltida frisyr än kan se ut i andra sammanhang, så ser den bra ut tillsammans med medeltidskläder. En modern frisyr förstör däremot allt man lyckats uppnå med en snygg dräkt”. Vårt hår och sättet vi har det på är ofta en stor del av vår identitet, så att dölja det, eller sätta upp det i för våra ögon främmande och kanske fula frisyrer, kan ta lite tid att vänja sig vid. När du vågar göra det är du en bra bit på väg i ditt återskapande.

Vill du veta lite mer om medeltida kammar, hårnålar och annat så kan du läsa vad Elina skrivit om det.

Till flera de här uppsättningarna använder vi så kallade Birgittahättor i linne som bas att nåla fast huvuddukarna i. De kallas så efter en bevarad hätta som tros ha tillhört heliga Birgitta, och även finns på många bilder från 1200-talet till 1400-talet; mer att läsa om dem – på engelska - finns här, eller så kan du googla det. Cathrin har skrivit en tutorial om hur du gör en enkel Birgittahätta.

Min Birgitthätta, sedd från sidan.

Över hättorna bärs huvuddukar i fint linne eller hampa i form av halvcirklar, kvadrater eller rektanglar och, i mitt fall, även ett haklin.

 Haklin; just detta mäter 84x47 centimeter.

Halvcirkelformad huvudduk. Den här är relativt stor;
 103 centimeter längst den raka framkanten och 70 centimeter lång.

Ej synligt hår
Det var inte ovanligt att vuxna kvinnor dolde håret helt, så har du en omedeltida frisyr, onaturlig hårfärg eller bara inte orkar sätta upp håret snyggt så är detta något för dig. Lisa demonstrerar.

Du behöver:
- Något att sätta upp ditt hår med
- Strykband (en linneremsa som håller håret ur vägen, och ger dig något att nåla fast huvudduken i – ett enklare, om än inte helt belagt alternativ till Birgittahätta).
- Huvudduk
- Nålar


- Sätt upp ditt hår så att det inte kommer att synas under huvudduken
- Sätt på ett strykband
- Nåla på huvudduken. En nål vid var tinning och en över pannan brukar vara lagom.

Vix visar ett annat sätt, som ses i lite olika varianter på många arbetande kvinnor från i alla fall 1200-talet och framåt.

Du behöver:
- Rektangulär huvudduk (här 45x175 cm)
- Eventuellt ett par nålar


- Börja vid ena tinningen och sno duken under hakan och upp över huvudet igen. Vill man kan man sätta en nål som håller ihop tyget vid tinningen.
- Linda vidare ner under hakan igen och bakom nacken [hade jag använt en nål hade inte änden vid tinningen börjat glida ner som den nu gjort här. Men det gör inte så mycket. Det funkar ändå!]

- Upp bakom huvudet till tinningen igen. Se till att duken är utvecklad i hela sin bredd bakom huvudet och inte ihopknölad.
 - Sno ihop det kvarvarande tyget till en rätt hård korv. Biten av duken som går snett bakom huvudet och upp över hjässan blir nu som en liten "hätta" och håller allting på plats!
- Knyt en käck liten löpknut vid tinningen.

- Peta in hår, rätta till alla lagren, fluffa till det som behövs fluffas och se lite lagom fåntokig ut! Klart!

Eget hår
Jag har tillräckligt långt hår för att kunna sätta upp det i medeltida frisyrer. Det här är en frisyr jag ofta använder, med flätkringlor vid öronen med haklin och halvcirkelformad huvudduk till.

Du behöver:
- Hårsnoddar (om de inte kommer att synas), band eller garnstumpar att avsluta flätorna med
- Hårnålar
- Birgittahätta
- Haklin
- Huvudduk
- Nålar


- Börja med att mittbena håret ända ner i nacken. Om du som jag har halt, silkigt hår är det en fördel om det inte är tvättat på ett par dagar (i alla fall inte med schampo – skölj det med vatten om det känns för otäckt), då sitter det uppe bättre. Du kan också sätta i moderna hårprodukter för att förhindra att det ramlar ner efter ett par timmar - inte särskilt medeltida, men kommer inte att synas om du gör det bra.
- Gör en fläta vid tinningen, framför örat. Gör likadant på andra sidan. Det kan vara lite lurigt att få snyggt, framför allt bakom flätan, eftersom håret inte är vant vid att dras fram så långt. Det underlättar att luta huvudet snett framåt när du flätar.
- Gör en ögla av flätan, fäst med en hårnål eller två. Har du hår kvar så nåla det bakåt, mot nacken, eller över hjässan och nåla fast bakom flätan på den sidan. Hur de olika sätten ser ut visas på bildserien ovan.
- Sätt på en Birgittahätta.
- Svep haklinet runt halsen, upp på huvudet, och nåla fast. Det måste sitta rätt tight runt ansiktet för att inte dras snett och se konstigt ut. Att samla ihop överflödig vidd och hålla ihop den med en nål i nacken gör att det inte blir så bylsigt runt ansiktet och halsen. Dra fram flätorna om du vill att de ska synas.
- Lägg huvudduken över alltihop och nåla fast den.

Ett annat möjligt sätt att sätta upp håret på skulle kunna vara så kallad oppombindning, som i Sverige var vanligt förekommande i alla fall så långt tillbaka som till 1700- och 1800-talet, då frisyren bars tillsammans med många folkdräkter. Det är möjligt att den fanns här på medeltiden också; det finns bilder från kontinenten - främst italienska - från 1300-talet, på frisyrer som påminner mycket om oppombindning, men om samma frisyr fanns i Sverige är inte säkert.

Bilden skulle också kunna visa att kvinnorna ”sytt fast” sina flätor istället för 
att använda hårnålar, med hjälp av en trubbig nål trädd med band eller garn, 
dragen runt flätorna och genom håret. Bilden kan också föreställa någon helt 
annan frisyr; det är svårt att veta säkert. Italien, ca. 1380.

Du behöver:
- Ett minst två meter långt band
- Eventuellt hårnålar

Så här gör du en oppombindning:
- Mittbena håret.
- Samla ihop det till en hästsvans i nacken, knyt bandet runt, med bandändarna lika långa. Om frisyren ska synas är det bra att ta ett tidsenligt band i ull, lin eller siden.
- Dela hästsvansen i två lika stora delar. Linda först den ena med band, sedan den andra.
- Vira hårlänkarna runt huvudet. Är bandet tillräckligt långt kan du vira det en gång till runt huvudet för extra stadga.
- Knyt bandet.
- Är du ung och ogift kan du gå barhuvad – är du gift, sammanboende eller i en ålder då du borde varit det om du levt på medeltiden fäster du huvuddukar över precis som vanligt.

Om du har kortare hår, men ändå vill ha fina frisyrer, finns det lösningar på det också.

Medeltida löshår
Vix visar en medeltida metod för hårförlängning: en lösfläta av ospunnet lin, som även kan göra en brunett till blondin över dagen. Lösflätor av lin, bomull, ull och silke finns omnämnda i Florence under tidigt 1300-tal, liksom sådana gjorda av människohår. I London hittades ett fynd av en fläta fastsydd på ett band som tros ha använts som löshår. Det antas att en fläta saknas, och att bandet knutits runt pannan med en fläta på var sida av ansiktet.

 Det ospunna linet; linet flätat till en 130 cm lång fläta, 
med snören i ändarna att fästa den med.


 Du behöver:
- Fläta av ospunnet lin
- Snöre
- Birgittahätta
- Huvudduk
- Nålar
- Eventuellt hårnålar


Det första sättet ger extra volym till huvudduken, utan att håret syns.
- Sätt upp ditt eget hår ordentligt, så att det inte kommer att kika ut under huvudduken.
- Linda lösflätan runt huvudet och linda även snörena runt huvudet och knyt; använd hårnålar om det behövs.
- Sätt på en Birgittahätta.
- Lägg huvudduken över hättan och nåla fast – du kan nåla i linflätan så sitter det extra stadigt.


En annan version låter den uppsatta flätan synas vid sidan av ansiktet som kringlor.
- Lägg flätan över hjässan, men istället för att linda den runt huvudet fäster du upp den som en ögla framför varje öra. Hårnålar kan behövas.
- Sätt på Birgittahättan, men låt flätorna hänga utanför.
- Nåla fast huvudduken som förut.

Modernt löshår
Lisa (som för övrigt gjort sina nålar själv) visar hur modernt löshår kan användas för att få till en medeltida frisyr, som ser ut att vara gjord av eget hår.

Du behöver:
- Två bitar löshår
- Hårnålar
- Birgittahätta
- Huvudduk
- Nålar
- Eventuellt nål och tråd


- Fläta den första biten löshår. Snurra ihop flätan till en knut och sy eller nåla ihop den allteftersom. Gör likadant med det andra löshåret.
- Sätt upp ditt eget hår så att det inte kommer att synas under huvudduken.
- Nåla fast de lösa hårbullarna över öronen. Sätt på Birgittahättan.
- Nåla på huvudduken.

På samma sätt kan du göra lösa flätkringlor.

Några tips om nålar
- Om det blåser kan en extra nål som håller fast huvudduken vid hätta/haklin på bakhuvudet förhindra att den far fram över ansiktet.
- Har du barn kan det vara klokt att gömma nålspetsarna inne i tyglagren, så att de små inte river sig på dem.
- Lite kraftigare nålar, som reproduktioner av medeltida knappnålar, sitter kvar bättre än tunna moderna knappnålar. De är dessutom mer korrekta.

Länkar till återskapade frisyrer
Andrea: tre flätfrisyrer från sent 1300-tal.

Cathrin: hur du sätter upp kortare hår (så att det ser medeltida ut) och sena 1300-talshuvuddukar steg för steg. (Engelska)

Cathrin: hur olika slöjformer ser ut när de bärs.

Colette: fyra sätt att sätta upp hår och huvuddukar på. 1300-tal. (Engelska)

Edyth Miller: video om hur du sätter upp en superenkel huvudduk; kräver endast en slöja och tre nålar. Oklar historisk korrekthet, men ser helt ok ut för en generell medeltida look. Uppsatt hår under huvudduken vore det korrekta för de flesta medeltida perioder- givetvis finns det undantag. (Engelska)

Elina: två sätt att sätta upp huvuddukar på. Sent 1300-tal. (Finska och Engelska)

Elina: tre sätt att bära ett hlad (pannband) på korrekt 1300-talssätt. (Finska och Engelska)

Gabriele: lindad huvudduk/haklin från 1260-talet. (Tyska)

Jamie: Hur man får till tjocka tinningsflätor med hjälp av löshår för en 1300/1400-talslook.

Malina: tre bra sätt och tre sätt att undvika att sätta upp hår och huvuddukar på under 1300-och 1400-tal. (Engelska)

Miriam: hur man virar en vanlig kvinnas enkla slöja och haklin med ett enda stycke linne, passande 1200-tal till tidigt 1400-tal. (Engelska)

Referenser:
Crowfoot, E., Pritchard, F. & Stainland, K. (2001). Textiles and Clothing c.1150-c.1450. Great Britain: Boydell Press.

Egan, G., Pritchard, F. & Bayley, J. (2008). Dress Accessories c. 1150-1450. Great Britain: Boydell Press.

SENAST UPPDATERAD 7 APRIL 2015

7 comments:

  1. Det är inte riktigt sant det där att det inte finns några medeltida instruktioner - det finns faktiskt en beskrivning av hur man sätter fast dok i heliga Birgittas klosterregel. Jag nämner det i min avhandling.

    Bra att du betonar att det egentligen bara är sent 1300-tal som du skriver om för det är annorlunda t ex under en av mina favorirperioder - det tidiga 1300-talet.

    ReplyDelete
  2. Tack för ditt klargörande, det uppskattas jättemycket!
    jag har redigerat texten :)

    Det sena 1300-talet är det enda jag har någon egentlig kunskap om, så jag vågar inte lägga fokus på något annat...

    ReplyDelete
  3. Sarah, den här bloggen är verkligen, verkligen fin! Så mycket jag missat under mitt blogglösa kvartal.
    Så bra och pedagogiskt, keep up the good work!

    ReplyDelete
  4. Fin guide när man inte riktigt har koll! Nu är det bara det allra viktigaste kvar att fråga: hur ser ett haklin och en trettonhundratalshuvudduk ut när de inte sitter fast på en, och vilka mått har de?

    ReplyDelete
  5. Alma: tack för din kommentar! Jag ska fixa till bilder och mått på mina så fort jag kan! Tills dess kan jag säga att min haklin är en rektangel, och min huvudduk är en halvcirkel, båda i ganska tunt linne.

    ReplyDelete
  6. Hittade din blogg av en slump i natt när jag inte kunde sova och läste halva natten. Tack för en fantastiskt informativ blogg - jag som inte ens trodde att jag var intresserad av varken medeltiden eller sömnad har nu läst varenda ord. ;)
    Har precis sprungit till NK och köpt tre meter band och bundit upp mitt hår i oppombindningen som du visar. Så himla fint det blev!
    Nu känner jag mig så inspirerad att jag också vill sy en medeltidssärk... :)

    ReplyDelete
  7. Michaela: Så kul att du fick trevligt sällskap i natten :) Oppombindning är väldigt vackert. Börjar du medeltida så hör gärna av dig, det vore kul att höra om!

    ReplyDelete

Kom gärna med frågor eller kommentarer.