24 May 2013

Att Göra Knappar i Tyg

Under den senare delen av medeltiden kunde knappar användas till att hålla ihop kläderna. Under framför allt 1300-talet var knappar otroligt modernt. Knappar kunde vara gjorda i metall eller i tyg. Vill du ha metallknappar rekommenderar jag att du köper reproduktioner av medeltida fynd – de är dyrare än de flesta moderna knappar, men de gör att din dräkt ser rätt ut. Moderna knappar kommer att dra ner utseendet på den, och det vore synd.

Knappar, knappar, knappar, runt 1360. 
Walter de Heylon, som troligtvis dog 1357 eller strax därefter.

Vill du inte lägga pengar på reproduktioner i metall så kan du göra tygknappar; sådana finns det också fynd av. Här kommer en beskrivning av hur du gör dem. Det finns också beskrivet i Textiles and Clothing och The Medieval Tailor’s Assistant, om du hellre vill se principskisser av hur de görs.


- Klipp ut en cirkel i samma tyg som ditt plagg är sytt av - knappar i avvikande färg är ovanliga i bildmaterialet, och tolkas i de flesta fall som metallknappar. Prova dig fram till vilken storlek som blir bäst i ditt tyg, 2,5-4 cm i diameter kan vara lagom. Knapparna ska inte vara för stora. Ofta kan man få ut alla cirklar från restbitarna efter att plagget är utklippt.


- Fäst en stark tråd (här en i vaxat lin) en bit in från kanten på cirkeln. Sy förstygn runt hela cirkeln.

- Dra ihop lite lätt, och peta in kanterna i påsen som bildas.


- Dra ihop hårt, och sy efterstygn runt knappens undersida, dra åt varje stygn ordentligt, så att knappen blir fint sammanhållen. Eventuellt kan du behöva bearbeta knappen lite, så att den får en fin form.


- Klipp inte av tråden – den kommer användas till att sy fast knappen sedan.


- Sy fast knappen precis i kanten av plagget. Det var det vanligaste sättet under medeltiden, till skillnad från idag, när knappar sitter en bit in från kanten. Sy flera stygn genom knappens nedre del och plagget. Avsluta med att snurra tråden runt stygnen några varv och fäst.


Några tips:
- Om knappen blir ”påsig” kan du prova att sy förstygnen på nästa knapp lite längre in. Om knappen är av det lite större slaget kan den eventuellt stoppas med tygrester.
- Om du inte kan dra ihop knappen ordentligt kan du prova att istället sy närmare kanten på nästa knapp, eller göra något längre förstygn.
- Har du ett tunt tyg kan du eventuellt behöva använda dubbla lager för att få en stadig knapp som inte går sönder. Det inre lagret behöver inte vara samma som det yttre, det kommer ändå inte synas.

Andra tutorials om hur du gör medeltida knappar i tyg hittar du nedan:

Edyth's (engelska)
Emils (engelska)
Emmelyne's (engelska)
Katafalk (engelska)
Max (svenska)
Textilverkstad (svenska)
The Medieval Tailor's (engelska)

 Här kan du läsa om hur du syr knapphål.

Referenser:
Crowfoot, E., Pritchard, F. & Stainland, K. (2001). Textiles and Clothing c.1150-c.1450. Great Britain: Boydell Press.

Thursfield, S. (2001). The Medieval's Tailor's Assitant - Making Common Garments 1200-1500. Bedford: Ruth Bean Publishers.

SENAST UPPDATERAD 27 DECEMBER 2013

No comments:

Post a Comment

Kom gärna med frågor eller kommentarer.