6 Jun 2013

Innan Barnvagnen - Att Bära Barn

Under medeltiden fanns det givetvis inga barnvagnar eller ergonomiska bärselar. För de flesta föräldrar var det nog sällan nödvändigt att bära med sig barnen någon längre sträcka (de flesta gifta kvinnor hade familjens och hushållets skötsel som sitt primära ansvarsområde), men det hände. Vill du lämna barnvagnen hemma är här några medeltida sätt som du bära med dig den lille på.

Bärsjal.
Det finns flera bilder på barn som bärs i ett tygstycke, lagt tvärs över kroppen på bäraren, med vikten på ena axeln. På vissa bilder verkar tygstycket vara rätt smalt, och barnet förefaller balansera på det, med stöd från föräldern. Om det är en faktisk representation av hur det gick till, eller den inte helt insatta konstnärens tolkning är svårt att veta.

Italien, ca 1310.

Det finns dock exempel på något som påminner rätt mycket om våra kortsjalar, så en sådan kan vara helt acceptabel.

Till höger i bild: Frankrike, 1317.

Försök göra den i vitt eller oblekt linne, eller i ett tunnare ylletyg. Ett tyg i kypert (det vävsätt som används i jeans) är att föredra, då det formar sig runt bärare och barn. Tuskaft (samma vävsätt som i lakan) kan strypa blodtillförseln på ett otrevligt sätt. Hur du knyter kan du läsa om här, under rubriken "kortsjal" i menyn till höger. 

 Fia, medlem i Bondeuppbådet i Östergötland, med minstingen i bärsjal. 

Korg.
Det finns många bilder på korgar med axelremmar som bärs på ryggen.

Tacuinum Sanitatis, Italien, 1370-1400.

Det finns också exempel på att barn kan ha burits i dem.

Personerna på bilden ser ut att vara tiggare/gycklare/lekare,
och tillhörde alltså samhällets botten. De kan mycket väl ha haft
behov av att bära sina barn långa sträckor. England, ca 1338-44.

Sådana korgar finns ibland (med lite tur) att köpa på marknader för den som vill.

En av Carnis medlemmar med sina barn.

 Vagga.
Det finns ett flertal bilder på barn som bärs i vaggor och något som liknar kontar. Nu kanske du inte vill släpa runt på en vagga (om du mot all förmodan ens har en medeltida sådan), men det är ett roligt fakta.

 Fransk (?), ca 1350.
I famnen eller på axlarna.
Det kan aldrig bli fel. Men kanske tungt.

Länkar:
Den österrikiska gruppen Wienische Hantwërcliute 1350 visar olika bärsätt.
Referenser: 
Harrison, D. (2002). Jarlens Sekel. Stockholm: Ordfront Förlag.


SENAST UPPDATERAD 13 AUGUSTI 2016

3 comments:

 1. Spännande! Jag är hopplöst inne på 1800-tal just nu, men blir ändå lite nyfiken. Har du sett några ryggsäcksliknande varianter? I senare folkligt dräktskick finns ju skinnryggsäckar som använts för att bära barn i. Vore kul om det fanns paralleller till tidigare varianter.

  Exempel:
  http://www.sollero-hembygd.se/?textiliekategori=barnkass

  http://www.nordiskamuseet.se/sites/default/files/public/amnen/folkligdrakt/Akvareller/Mora/15_foa0312.jpg

  ReplyDelete
 2. Nej, jag har tyvärr inte sett några sådana från medeltiden - hade jag gjort det hade jag velat göra en! Men jag har inte heller sett några sådana utanför Dalarna på 1800-talet (har du?), så det kanske bara var där de fanns?

  ReplyDelete
 3. Superintressant!
  När jag läste om den översta smala sjalen, den som Maria bär i, så kom jag att tänka på ett inlägg jag läst på Vilda Barn för länge sedan.
  Jag hittade igen det, och det handlade om hur vissa stammar av ursprungsbefolkningen i Amazonas bär med liknande smala bärremmar och hur det dessutom kanske kan vara bra för barnen:
  http://hostlycka.blogspot.se/search/label/B%C3%A4ra?updated-max=2011-04-07T22:03:00%2B02:00&max-results=20&start=12&by-date=false

  ReplyDelete

Kom gärna med frågor eller kommentarer.