20 Jun 2013

Grunderna i Handsömnad Del 2 - Förstygn och Efterstygn

Alla kläder på medeltiden syddes för hand och även om du väljer att sy det mesta på maskin så kommer handsydda fållar, snör- och knapphål att förhöja utseendet på din dräkt väldigt mycket. Att sy för hand är inte så svårt i sig, men kräver som allt annat lite övning för att du ska bli riktigt bra på det.

Viktigt i all handsömnad är att inte göra för stora stygn, för då blir sömmen svag och ser slarvig ut. En del blir så rädda för att göra för stora stygn att de istället gör dem för små – hur stora stygn du ska göra beror på hur tjockt ditt tyg är och hur stor belastning det kommer att vara på sömmen. Ju tunnare tyg du har eller ju större belastning sömmen kommer att utsättas för, desto mindre stygn bör du sy. Ofta är 2-3 millimeter lagom. Att göra alla stygn ungefär lika stora är också något att sträva mot, då det både ser bra ut och som regel blir stadigare. Tänk på att använda rätt sorts tråd. Här följer en beskrivning av hur du syr förstygn och efterstygn.

Förstygn
Förstygn är de lättaste stygn du kan tänka dig, och är vanliga i Londonfynden. De kallas med god anledning för ”running stitch” på engelska, då de går snabbt att sy. Förstygn kan användas till att fålla plagg, att sy ner sömsmåner (”remsan” som blir mellan sömmen och kanten på tyget) med och även till att sy ihop plaggdelar med.

- Fäst tråden genom att sy ett par-tre stygn över varandra, eller gör en knut på den.
- Stick nålen upp och ner genom tyglagren flera gånger, med 2-3 millimeters mellanrum. 


- Dra igenom tråden.

 
- Upprepa.


- Fäst tråden genom att sy några stygn över varandra.

Efterstygn
Efterstygn är inte svårare att göra än förstygn, men de tar lite längre tid att sy. I gengäld ger de också en mycket starkare söm. På engelska heter de ”back stitch”, vilket är ett mer förklarande namn än det svenska. Efterstygn används framför allt till att sy ihop plaggdelar med, särskilt där plaggen kommer att utsättas för stor belastning, som i hosor och andra åtsittande kläder, eller i ärmhål och i toppen av kilar. Även här är 2-3 millimeter en bra längd på stygnen.

- Fäst tråden genom att sy ett par-tre stygn över varandra, eller gör en knut på den.
- Stick ner nålen i tyget och stick upp den lite längre bort. 


 - Stick ner nålen på samma plats där det tidigare stygnet slutar (alltså tillbaka) och dra igenom tråden.


- Upprepa.


- Fäst tråden genom att sy några stygn över varandra.

Förstygn + Efterstygn
Efterstygn kan med fördel kombineras med förstygn. Har du en söm som bara kommer att utsättas för "normal" belastning kan du sy den med förstygn, med ett efterstygn varje 1-4 centimeter. 


Detta sätt att sy går fortare än om du bara använder efterstygn, och blir starkare än om du bara använder förstygn. Du kan också sy efterstygn i den delen av en söm som kommer belastas mycket (som här, i toppen av en ärmkil) och sy förstygn, eller för- och efterstygn blandat i resten av sömmen.


 Dessa två stygn kommer du mycket långt med i tillverkningen av dina medeltidskläder.

Övriga delar i serien om handsömnad finns här:
Del 1 - Redskap
Del 3 - Kaststygn och Fållstygn  
Del 4 - Langettstygn

Referenser:
Crowfoot, E. Pritchard, F. & Stainland, K. (2001). Textiles and Clothing c.1150-c.1450. Great Britain: Boydell Press.

SENAST UPPDATERAD 14 JULI 2013

3 comments:

 1. Tack för lättförståelig beskrivning av dom grundläggande stygnen!
  Det som benämns "förstygn+ efterstygn" lärde min Mormor mig när jag som barn va hos henne å bl.a sydde dockkläder: hon kallade sömsättet för "ÅterStygn"...
  :) LenaF a.k.a "Ingeborg" (som min Mormor hette)

  ReplyDelete
 2. Tack så mycket, feedback är alltid uppskattat :)

  ReplyDelete
 3. Tack för bra visning och beskrivning av teknikerna, nu blir det till att träna genom att sy lite påsar och dylikt.
  Väldigt uppskattat, tack så mycket

  ReplyDelete

Kom gärna med frågor eller kommentarer.