12 Jun 2013

Grunderna i Handsömnad Del 1 - Redskap

Symaskinen var, som sagts tidigare, ännu inte uppfunnen på medeltiden, så det historiskt korrekta sättet att sy medeltidskläder på är att göra det för hand. Det finns flera andra fördelar med handsömnad framför maskinsömnad (Maria har skrivit en liten bloggserie om det här), till exempel att
- du kan sy precis var som helst; i soffan, ute i solen, eller i bilen (i fullständig panik) på väg till ett event
- det är tyst, så du kan till exempel titta på en film eller lyssna på en ljudbok samtidigt. Du kan också göra    det på tider när andra behöver eller vill ha det tyst, som tidiga morgnar eller sena kvällar. Det stör ingen.
- det går långsamt, så du hinner ofta upptäcka fel innan du hinner göra dem
- det är meditativt – du kan låta dina tankar vandra medan dina händer arbetar


Medeltida fingerborg, från Stockholms Medeltidsmuseum.

Vare sig du bestämmer dig för att bara sy fållarna på dina kläder för hand, eller vill prova att handsy ett helt plagg, så finns det några redskap som du behöver. Ska du ofta sy på medeltida event kan du fundera på att investera i reproduktioner av medeltida sömnadsredskap, men om du ska sy hemma kan du använda moderna redskap. De har precis samma funktion nu som då, så vilka du använt kommer inte att synas på det färdiga plagget.

Synål
Alla har olika preferenser för hur grova och långa nålar ska vara, så du kan behöva prova dig fram. För bästa resultat är det bra att använda en så tunn nål som möjligt. Nålen måste dock matcha tråden – ju kraftigare tråd, desto grövre nål.

Reproduktioner av medeltida synålar i 
mässing till vänster, moderna synålar till höger.

Tråd
Under medeltiden användes tråd i ull, lin och silke. Lintråd bör vara vit eller oblekt, tråd i ull och silke kan vara färgad. Tänk på att ju tunnare ditt tyg är, desto tunnare bör din tråd vara. Tråd, liksom tyg, är en sak du inte kan fuska med och ändå få ett korrekt resultat. 

Lintråd, silketråd och ullgarn.

Syvax
Helt enkelt en klump bivax som du drar lintråden över/genom för att den ska glida lättare genom tyget, inte trassla sig lika mycket, och inte gå sönder lika lätt. Syvax finns att köpa i små bitar, eller så kan du ta ett ljus av rullad vaxplatta och trycka ihop. Absolut värt de kronor det kostar.

Nytt syvax till vänster, väl använt syvax til höger.

Fingerborg eller liknande
Den som aldrig har använt en fingerborg kan uppleva att den är klumpig och i vägen. Jag började inte använda en på allvar förrän mitt finger var så sönderstucket att jag bara inte kunde sy utan fingerborg. Nu har jag alltid fingerborg när jag syr och tycker att den är en underbar uppfinning.

Gammal (men inte så gammal som från medeltiden)
 fingerborg till vänster, modern fingerborg till höger.

Pryl/syl
Används till att göra eventuella snörhål med. Har du inte en pryl kan du använda något annat, som en lite grövre sticka.

Pryl i ben till vänster, modern sticka 
(för stickning, nummer 4½) till höger.

Det finns även andra redskap som är bra att ha, oavsett om du syr för hand eller på maskin:

Knappnålar
Hjälper till att hålla ihop dina tygstycken vid tillklippning och sömnad, eller att hålla en fåll på plats när du syr.

Reproduktioner av medeltida knappnålar i 
mässing till vänster, moderna knappnålar till höger.

Tygsax
Jag använder en stor sax till att klippa till plagg med och en liten när jag syr, för att klippa av trådar och trimma sömsmåner med. Du kan klara dig med bara en sax, men att klippa till hela plagg med en liten sax är jobbigt (och kan förstöra saxen) och att klippa små pilliga saker med en stor sax kan bli klumpigt, så en i var storlek är att föredra. Klipp aldrig något annat än tyg med din tygsax, då blir den förstörd!

 
Reproduktioner av medeltida saxar 
till vänster, moderna tygsaxar till höger.

Måttband
Kan behövas till exempel vid mönsterritning, tillklippning och för att mäta ut var eventuella snör-/knapphål ska vara.

Modernt måttband - varken plast eller 
metersystemet fanns på medeltiden. 

Skräddarkrita
För olika slags markeringar på tyg. Skräddarkrita är att föredra framför blyertspennor och annat, eftersom den går att borsta bort från de flesta tyger. Det finns specialpennor att köpa som ska blekna bort efter ett tag, men om du använder en sådan kontrollera först att den faktiskt försvinner från tyget du tänker använda. Det händer att den inte gör det.

Väl använd (modern) skräddarkrita.

Känner du att tanken på att sy för hand känns överväldigande, men ändå skulle vilja prova, så gör något enkelt först. Fålla ärmarna på ditt plagg. Känner du att det gick bra kan du om du vill fålla halsringningen och kanske den nedre fållen. Efter ett tag kanske du tycker om att sy för hand – en del som syr historiska kläder (som jag själv) upptäcker att de tycker bättre om handsömnad än maskinsömnad. Eller så tycker du inte om det - men då vet du det och är en erfarenhet rikare.
Referenser:
Crowfoot, E. Pritchard, F. & Stainland, K. (2001). Textiles and Clothing c.1150-c.1450. Great Britain: Boydell Press.

SENAST UPPDATERAD 24 MAJ 2015

5 comments:

  1. Det här är ett väldigt bra initiativ.
    Någonting som jag ofta får frågor om från nybörjare är vad man ska använda för mönster när man syr kläder (och var man kan hitta dessa mönster). Det kanske kunde vara någonting att ta upp?

    ReplyDelete
  2. Tack så mycket! Jag har också funderat på det, måste bara göra lite research först - jag gör alla mina mönster själv, så jag vet inte riktigt vilka kommersiella mönster som är bra...

    ReplyDelete
  3. En ide vore ju att berätta (med många bilder) hur du gör de egna mönstren. Dvs hur man mäter för att få ut ett enkelt plagg med raka stycken och hur man sedan kan förändra detta.

    ReplyDelete
  4. Mitt problem är att jag inte vet vart jag ska få tag på verktygen till allt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vilka verktyg undrar du över? Det mesta (sax, nålar, måttband, skräddarkrita) kan du hitta i vilken sybehörsaffär som helst. Lintråd och syvax kan du man ofta hitta hos de som specialiserat sig på tyger och sybehör för historisk sömnad, eller på medeltidsmarknad.

      Delete

Kom gärna med frågor eller kommentarer.