Ibland får jag frågor om linne. Jag ska försöka besvara de frågorna här, utan att bli alltför teknisk. Men några tekniska fakta finns det trots allt :)
Linfibrer är raka(tänk på rakt hår, fibrerna ser väldigt lika ut). Detta betyder att de nästan inte har någon flexibilitet och stretchighet alls. De innehåller naturligt lim. När du spinner lintråd tillsätter du vatten till fibrerna och och limmet klibbar ihop dem vilket gör tråden väldigt stark.
1. När du köper tyg. Det är att föredra att du tvättar ditt linnetyg innan du syr något av det. Linne krymper ca 5% vid första tvätten - vissa kvaliteter kan krympa så mycket som 10%.
2. För att undvika permanent brutna fibrer måste du lägga tyget i blöt innan tvätt. Detta är enklast att göra i ett badkar. Försök lägga ner tyget så slätt som möjligt i karet. Jag försöker alltid ringla ner tyget i badkaret, från en sida till den andra. Efter att allt tyget är nerlagt fyller jag badkaret med ljummet vatten och låter tyget dra i 4-5 timmar. Detta tillåter fibrerna att absorbera så mycket vatten som möjligt. Första gången linfibrerna blir våta (efter att de spunnits vill säga) så kommer de att permanent ta till sig den form de har när de kommer i kontakt med vatten. Om du lägger dem platt så kommer de att mer eller mindre behålla den egenskapen i framtiden. Om du knölar in dem i en hög i tvättmaskinen kommer de att brytas och få permanenta brytlinjer.
Linnetyg ringlas ner i badkaret (sett från kortsidan), det ska ej vikas.
Bild av Markus Andersson
3. Efter blötläggning kan du tvätta tyget i maskin. Det naturliga limmet i fibrerna tycker inte om högre temperaturer än 70 grader, så tvätta inte varmare än i 60 grader för att vara på den säkra sidan. Undvik om möjligt intensiv centrifugering i slutet av programmet.
4. Tvättmedel - utan optiskt blekmedel! Använd bara vanligt tvättmedel. Och INGET mjukgörande sköljmedel. Sköljmedel täcker fibrerna och förhindrar linnet att absorbera vatten och får det att förlora sin lyster. (Sköljmedel är också allergiframkallande och extremt dåligt för miljön.) "Men linne är så rivigt" tänker du kanske. Tja... om det behandlas rätt är linne mjukt. Eller så kanske du skulle skaffa bomull istället.
5. Torka. En rak fiber vill torka rakt.Det bästa är att hängtorka det. Här är klädnypor dina bästa vänner. Låt om möjligt tyget torka i normal rumstemperatur, eller utomhus. Om det inte är möjligt så fungerar ett torkrum med fläkt bra. Torktumling är ABSOLUT FÖRBJUDET! Varför? Hettan kommer att lösa upp klistret och fibrerna kommer att separeras. När de är separerade brister de lättare. Tyget kommer att bli luddigt på ytan, som flanell och dess förmåga att bli slätt och glansigt som silke kommer förloras för alltid.
6. En platt fiber är en lycklig fiber. Efter att tyget torkat är mangling att rekommendera. Om torkningen gjorts rätt så kommer linnet bli slätt och glansigt som siden. Dessutom förlänger du linnets liv varje gång det manglas. En mangel är inget som alla äger och de kan ibland vara svåra att hitta. Det viktiga är att det inte är en mangel med tillhörande värmeaggregat.
I Birka visar arkeologiska fynd att människorna där visste hur linne skulle skötas. Bland fynden finns skulderbladet från en älg och en glättsten. Den senare är en rund, slät klump av glas som när den gnuggades mot linnet, med det hårda skulderbladet som stöd under tyget, gjorde linfibrerna platta och glansiga.
Ett strykjärn kan också vara användbart, men undvik ångan! Även om strykjärnet ofta indikerar att linne ska strykas på den högsta temperaturen så kan du skruva ner temperaturen lite för att rädda det viktiga limmet i tyget.
Använd en sprayflaska med ljummet vatten för att fukta tyget innan du stryker. Vänta tills vattnet sugits upp av tyget och inte bara ligger på ytan. Stryk i samma riktning som varp och inslag och inte snett. Använd en hand till att hålla i kanten och sträck tyget och jobba dig mot handen med strykjärnet. Strykning kommer att göra ditt tyg platt och slätt, men inte särskilt glansigt.
7. Tillverka något fint till dig själv av ditt vackra tyg. Om det behandlas rätt så kommer ditt tyg att ha ett långt liv.
Om jag missat något, skulle kunna förklara något bättre, eller om du bara vill dela med dig något om linne, var snäll och berätta det för mig!
/Maria
SENAST UPPDATERAD 24 OKTOBER 2014
Tack så mycket för informationen! Nu ligger mitt linnetyg i en badbalja istället för i tvättmaskinen.
ReplyDeletePå något ställe läste jag att man ska använda tvättmedel utan enzymer till linne. Mitt vanliga "skonsamma" tvättmedel innehåller enzymer, så jag provar sidentvål istället och hoppas att det går bra.
Min idé om att blötlägga tyget i badbaljan fungerade inte, det blev veck. Till alla som inte har badkar kan jag tipsa om att hänga upp tyget över en torkställning och duscha det, den lösningen fungerade bra för mig.
ReplyDelete""Men linne är så rivigt" tänker du kanske. Tja... om det behandlas rätt är linne mjukt. Eller så kanske du skulle skaffa bomull istället." Hur behandlar man linne rätt då för att det ska vara mjukt?!
ReplyDeleteOm du följer råden här i bloggen så blir det mjukt. Jag körde så med mitt senaste linneinköp och efter att ha tvättat tyget så innan jag sydde och sedan tvättat och strykit plaggen en gång efter medeltidsveckan så är de mjuka som siden.
DeleteJag tror att det var efter den andra tvätten som effekten verkligen märktes så ha tålamod om den första tvätten inte ger önskat resultat.