18 Jan 2014

Liten Ordslista om Medeltidshobbyn

När du är ny inom medeltideriet kan du i samtal, bloggar och forum höra och läsa vissa termer eller förkortningar som låter helt obegripliga. Här ska de förhoppningsvis få en bra förklaring.

Albrechts Bössor har skytteuppvisning. Bild (c) J. Wagner.

Historiskt korrekt
När något är så nära det historiska originalet som det är möjligt att komma. Om någon frågar ”är den här klänningen HK?” så betyder det ”såg klänningar ut såhär i modell, material och färg, syddes de såhär osv.”? under en viss tid, plats och samhällsklass. Ofta är fullständig historisk korrekthet en omöjlighet, men strävan mot det upphör aldrig och forskningen kommer hela tiden fram till nya saker som utvecklar förståelsen för det förflutna.

HK
Förkortning av historiskt korrekt.

Living History
Att så gott det går återskapa livet som det kan ha sett ut på en viss plats under en viss historisk period. Se Återskapande.

MTV/MV
Förkortning av Medeltidsveckan.

Period correct/period
Engelska för historiskt korrekt. Kan ibland förkortas till "P" på svenska, men verkar ovanligt idag.

Purjo
Används av en del som synonym till historiskt korrekt/HK. Ska ha sitt ursprung i engelskans period, period correct, alltså historiskt korrekt.

Reenactment
Innebär egentligen att återskapa en specifik historisk händelse, oftast ett slag, men används ofta synonymt med Living History.

Återskapande
Processen att tillverka föremål så troget historiska förlagor som möjligt och då och då leva - återskapa - livet som om det varit på medeltiden (eller vilken period man nu håller på med). Inkluderar en väldig massa research för att få det rätt och en insikt om att det aldrig kan bli det till 100%. Det svenska ordet för Living History och Reenactment.

Har jag missat något? Kommentera gärna!

2 comments:

  1. "P" som förkortning för period? Som i: "Är det här P?"

    Vet inte hur mycket det används längre...men min icke-medeltidande sambo säger det hela tiden... (Som i "Är tvättmaskin verkligen P?" när jag kör ytterligare en linnetvätt!) ;-)

    ReplyDelete
  2. Har inte hört det sägas på länge, men jag lägger till det i vilket fall, hellre för mycket än för lite :)

    ReplyDelete

Kom gärna med frågor eller kommentarer.