28 Aug 2015

Kampen Om Underbyxorna

Bloggen har flyttat och detta inlägg finns nu HÄR.

3 comments:

 1. I Norge kom ikke underbukser i almenn bruk før m lag 1920. Det som ble brukt da var mamelukker, stort sett åpne i skrittet. En gammel fame fra Setesdalen i Norge fortalte meg at da hun vokste opp var det forbudt for jenter å blant annet hoppe på ski. Årsaken var at jentene gikk med stakk, og uten underbukse. Dersom de datt, så ville hele underlivet ligge nakent og blottet for andres innsyn, noe som slett ikke passet seg. Enkelte rampete jenter trosset forbudet og hoppet allikevel, fortalte hun meg. Ellers hadde man i Norge flere steder noe man kalte "migestakk" (mige = tisse/urinere). Det var den innerste stakken, en slags understakk, som skulle "ta av for miget" når man stilte seg bredbent opp for å tisse (uten underbukser). Jeg vet også at i Norge ble dans sett på som uanstendig, fordi den tradisjonelle norske folkedansen som man danset den gangen innebærer mye "sveving" (=snurre fort rundt mange ganger) for jentene, som igjen førte til at stakken stod rett ut og man kunne se rett inn. Dermed uanstendig. Den gangen var folkedansen på mange måter datidens "ungdomsopprør".

  Jeg vet at hva jeg forteller ovenfor ikke har med middelalder å gjøre, men heller den norske bondekulturen frem til rett over århundreskiftet 1800/1900. Jeg tenkte allikevel det kunne være interessant å dele, når man allikevel snakker om undertøy.

  ReplyDelete
 2. Bra och redigt skrivet!
  Jag vill bara tillägga att jag läst en avhandling i Etnologi som handlar om menstruationens historia. Dock i lite modernare tid förstås. Den heter Skammens röda blomma av Denise Malmberg och jag kommer ihåg att det där berättades att men kunde se blodiga spår i snön efter kvinnor ibland.

  Tack för en bra blogg
  Åsa HB

  ReplyDelete
 3. Mycket uppskattat inlägg i denna eviga diskussionsfråga :D

  ReplyDelete

Kom gärna med frågor eller kommentarer.