2 Aug 2016

Är Historiskt Korrekt Alltid Bäst?

Bloggen har flyttat och detta inlägg finns nu HÄR.

7 comments:

 1. Håller med dig. Debatten om huruvida HK är bättre/sämre än inspirerat eller fantasy, och definitionen av vad HK är, är så uttjatad.
  "You choose your own level of pain"
  Själv kör jag på HK-ish. Jag utgår från HK men lägger till en touch av mig själv. Än så länge har det handlat om så mycket vidd i kjoldelen som tyget tillåtet. Älskar vida kjolar. ^_^

  ReplyDelete
 2. Speceillt om någon har prestationsångest eller mår dåligt. Då är svaret inte "det här är SÅ ENKELT", därför då kan personen känna att den misslyckas med något enkelt.
  Svaret är "det är enkelt och dessutom lätt att åtgärda om man råkar göra fel".

  ReplyDelete
 3. Jag håller med dig till fullo, utom om en sak. Du skriver så här: "Hittepå/fantasy/löst inspirerat är i just detta avseende inte bra nog, för det kommer inte att lära dig något om den riktiga historien."

  Jag syr enbart inspirerat (om det är "löst" eller inte är väl en definitionsfråga...), men jag tycker ändå att jag för i princip varje projekt kommer till någon typ av insikt rent historiskt sett. Som exempel kan jag ta min senaste dräkt, en överkjortel inspirerad av engelskt 1000-1100-tal (normandisk dräkt). Jag kantade den med siden, och när jag satt där och försökte få till sprunden snyggt så insåg jag varför de historiska kantningarna ser ut som de gör, det faller sig ganska naturligt när man använder breda och oelastiska band. Det var verkligen en aha-upplevelse, och i ett inspirerat sammanhang. Så, i alla fall inspirerat kan definitivt vara "bra nog" om man vill lära sig något om den riktiga historien.

  Mvh Emma

  ReplyDelete
 4. Absolutely fantastic. Wish it was in english so more of my fb friends could/would read it, but I guess those that would be interested can, being from sweden or denmark. Would be nice to teach my non-reenactment friends through this piece, since it's so well-written! Great job Sarah!!

  ReplyDelete
 5. Kloka tankar.

  Jag tänker på HK som en stegvis skala - verkar min klädsel, utifrån vad jag hittills lärt mig, någorlunda rätt för 1) en person som ser mig på avstånd, eller 2) för en person jag pratar med, eller t.o.m. 3) för den som ser insidan av plaggen och har dem på sig? Jag vill uppnå den tredje nivån framöver, men har inte haft möjlighet än och då är jag nöjd med att kunna uppnå nivå 1 för en medeltidsmarknad. (Men jag gladde mig så åt sonen, som sprang omkring i handsydd skjorta och huva, hållande en fin kotte han hittat...)

  Skulle jag bli bjuden till ett medeltida bröllop där bruden bär linneklänning, så tänker jag sy en linneklänning - men försöka åstadkomma ett tidsenligt intryck så när som på materialet. Inte för att det är något fel på fantasi och inspiration, utan för att just jag tycker det "riktiga" är roligare att försöka uppnå. Och så är det en utmärkt ursäkt för att samla på sig mycket böcker. :-)

  ReplyDelete
 6. Hej! Jag har precis börjat bli intresserad av att sy en sent 1300-tal, tidigt 1400-talsutstyrsel som är så gott som historiskt korrekt. Min plan var att sy en klänning efter mönstret från grönlandsfynden som handelsgillet säljer. Och det jag undrar är väl framförallt, funkar det vid den tidsperioden och hur mycket "kan man" avvika från mönstret, tex om jag skulle vilja göra ärmar eller front med tygknappar eller snörning, eller en tajatare modell än vad det modellen verkade va, fungerar det att göra utifrån det mönstret eller borde jag följa något annat/göra ett eget mönster efter nån bok? Vet att du inte bloggat på ett tag men hoppas att du kanske kan ha tiden att svara på min fråga ändå! Vill så gärna göra det bra när jag nu är taggad på att få det "rätt".
  Tack på förhand!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är inte så ovanligt att folk använder skärningen som ses på Herjolfsnesfynden även till att sy tightare plagg. Det går, men om det är HK eller inte är svårt att säga då det (mig veterligt) inte finns en tight klänning bevarad från den här perioden. Däremot kan jag säga att det just nu finns en viss strömning inom medeltidssvängen att sy lösare, enklare plagg. Det går moden i allt :) Om du är på Facebook kan jag rekommendera gruppen 'Vi som syr medeltidskläder', den är mycket aktiv och full av kunnigt folk. Berätta vad du är ute efter (din fråga här är ett bra exempel) och du kommer få hjälpsamma svar.

   Delete

Kom gärna med frågor eller kommentarer.